Από τον Richard Gray, 23 Μαρτίου 2020
Μερικοί άνθρωποι ελπίζουν ότι οι εστίες του νέου κοροναϊού, θα μειωθούν όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αλλά οι πανδημίες δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι εποχιακές ιώσεις.
Πολλές μολυσματικές ασθένειες έχουν εποχιακή συμπεριφορά. Η γρίπη τυπικά εμφανίζεται τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες όπως και ο ιός του νοροϊού με κύριο σύμπτωμα τον εμετό. Άλλες ασθένειες όπως ο τυφοειδής πυρετός βρίσκονται σε έξαρση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα κρούσματα ιλαράς μειώνονται το καλοκαίρι σε εύκρατα κλίματα ενώ σε τροπικά κλίματα αυξάνονται κατά την ξηρή περίοδο.
Ίσως πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν μπορούμε να περιμένουμε ίδια εποχικότητα για τον Covid-19. Από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα με τον αριθμό των φορέων να αυξάνεται πλέον ραγδαία στην Ευρώπη και την Αμερική.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εξάρσεις εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου ο καιρός είναι κρύος, οδηγώντας έτσι στην υπόθεση ότι ο Covid-19 μπορεί να εξασθενεί με την άφιξη του καλοκαιριού. Όμως πολύ ειδικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια στο να πιστεύουμε ότι ο ιός εξασθενεί το καλοκαίρι. Και έχουν δίκιο να είναι σκεπτικοί. Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 και ο οποίος ονομάζεται επίσημα SARS-CoV-2 είναι πολύ νέος για να υπάρχουν δεδομένα στο πώς θα αλλάξουν τα κρούσματα ανάλογα με τις εποχές. Ο πιο σχετικός Sars ιός που εμφανίστηκε το 2003, περιορίστηκε γρήγορα, που σημαίνει ότι υπάρχει λίγη πληροφορία στο πώς επηρεάζεται από τις εποχές.
Υπάρχουν όμως μερικά στοιχεία από άλλους κοροναϊούς που προσβάλουν τους ανθρώπους που μπορούν να μας διαφωτίσουν εάν ο Covid-19 μπορεί τελικά να γίνει εποχιακή ασθένεια.
Μια μελέτη που έγινε πριν από 10 χρόνια από την Kate Templeton, από το Κέντρο Λοιμωδών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, βρήκε ότι τρείς κοροναϊοί που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με αναπνευστικές μολύνσεις στα νοσοκομεία του Εδιμβούργου, έδειξαν «αξιοσημείωτη χειμερινή εποχικότητα». Αυτοί οι ιοί φαίνεται ότι προκαλούσαν λοιμώξεις κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, παρόμοια δηλαδή συμπεριφορά με αυτή της γρίππης. Ένας τέταρτος κοροναϊός που εμφανίστηκε κυρίως σε ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ήταν ακόμα πιο σποραδικός.
Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις και για την συμπεριφορά του νέου ιού, Covid-19, ότι ίσως διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές. Η διασπορά των εξάρσεων ανά τον κόσμο, δείχνει ότι έχει μια προτίμηση σε ποιο κρύες και ξηρές συνθήκες.
Μια αδημοσίευτη ανάλυση που συγκρίνει τον καιρό σε 500 περιοχές ανά τον κόσμο όπου υπάρχουν περιστατικά Covid-19 φαίνεται να αναδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ της εξάπλωσης του ιού και της θερμοκρασίας, της ταχύτητας του ανέμου και σχετικής υγρασίας. Μια άλλη επίσης αδημοσίευτη έρευνα, επίσης δείχνει ότι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέονται με λιγότερα περιστατικά Covid-19 αλλά σημειώνει ότι η θερμοκρασία από μόνη της δεν μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια εξάπλωση.
Οι πανδημίες συχνά δεν ακολουθούν την ίδια εποχικότητα που βλέπουμε σε συνηθισμένες ιώσεις
Χωρίς πραγματικά δεδομένα οι ερευνητές βασίζονται στα μοντέλα που αναπτύσσουν οι υπολογιστές για να προβλέψουν τι μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του έτους.
Οι πανδημίες δεν ακολουθούν το ίδιο μοντέλο εξάπλωσης όπως οι ιώσεις. Η ισπανική γρίπη για παράδειγμα εμφάνισε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ οι περισσότερες εξάρσεις γρίπης γίνονται τον χειμώνα.
Ο καθηγητής Jan Albert, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων με εξειδίκευση στους ιούς στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη λέει ότι «τελικά πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον Covid-19 να γίνεται ενδημική νόσος και τότε θα αποτελούσε έκπληξη εάν δεν εμφάνιζε εποχικότητα. Η μεγάλη ερώτηση είναι εάν η ευαισθησία αυτού του ιού στις εποχές θα επηρεάσει την ικανότητα εξάπλωσης. Δεν ξέρουμε με σιγουριά αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας για μια τέτοια πιθανότητα».
Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αυτά που ήδη γνωρίζουμε από άλλους κοροναϊούς για να κάνουμε προβλέψεις για την τωρινή πανδημία. Αλλά γιατί υπάρχει σχέση με την εποχικότητα άλλων κοροναϊών και γιατί αυτό μας δίνει ελπίδα για την εξάπλωση που αντιμετωπίζουμε σήμερα;
Οι κοροναϊοί είναι μία οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. Οι ιοί αυτής της οικογένειας χαρακτηρίζονται από ένα λιπώδες περίβλημα που περιβάλλει την επιφάνειά τους. Το περίβλημα αυτό περιέχει πρωτείνες που εξέχουν σαν ακίδες ενός στέμματος. Το σχήμα αυτό τους έδωσε και το όνομα κοροναϊοί, από την λέξη κορώνα, δηλαδή στέμμα.
Η έρευνα σε άλλους ιούς αυτής της οικογένειας αποκαλύπτει ότι αυτό το λιπώδες περίβλημα τους κάνει πιο ευαίσθητους στη ζέστη από ιούς που δεν το έχουν. Σε πιο ψυχρές συνθήκες, το λιπώδες περίβλημα σκληραίνει για να προστατέψει τον ιό περισσότερο όσο βρίσκεται εκτός του σώματος. Η συμπεριφορά αυτή είναι όπως περίπου το λίπος στο κρέας όταν παγώνει μετά το ψήσιμο. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας οι περισσότεροι ιοί αυτής της οικογένειας δείχνουν μεγάλη εποχικότητα.
Οι έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι ο ιός Sars-Cov-2 μπορεί να επιβιώσει σε σκληρές επιφάνειες μέχρι 72 ώρες σε θερμοκρασίες μεταξύ 21 & 23C και σε σχετική υγρασία 40%. Πώς ακριβώς συμπεριφέρεται ο ιός Covid-19 σε άλλες θερμοκρασίες και υγρασία, ακόμα εξετάζεται, αλλά βάσει των ερευνών σε άλλους κοροναϊούς πιστεύεται ότι επιβιώνουν περισσότερο από 28 ημέρες στους 4C.
Μια πρόσφατη ανάλυση υποδεικνύει ότι αυτός ο πανδημικός κοροναϊός θα αποδειχθεί λιγότερο ευαίσθητος στον καιρό απ’ ότι πολλοί ελπίζουν.
Ο Miguel Araujo που μελετά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην βιοποικιλότητα στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών στην Μαδρίτη, πιστεύει ότι εάν ο Covid-19 επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία στην θερμοκρασία και την υγρασία, αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ιός θα εμφανιστεί σε διαφορετικές στιγμές σε όλο τον κόσμο.
«Είναι λογικό να περιμένει κανείς οι δυο ιοί να έχουν ίδια συμπεριφορά» είπε «αλλά δεν είναι εξίσωση με μια μεταβλητή. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι στο ίδιο σημείο και όσο περισσότερο έρχονται σε επαφή, τόσο περισσότεροι θα μολυνθούν. Η κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού, είναι σημαντική για να καταλάβουμε την εξάπλωσή του».
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Maryland έδειξε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες πόλεις και περιοχές του κόσμου που η μέση θερμοκρασία ήταν μεταξύ 5-11C και σχετικά χαμηλή υγρασία.
Παρόλα αυτά μια πρόσφατη ανάλυση της εξάπλωσης του ιού στην Ασία από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard, αναφέρει ότι ο πανδημικός αυτός ιός θα είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητος στον καιρό. Καταλήγουν ότι η σύγκριση της εξάπλωσης σε κρύες και ξηρές περιοχές στης Κίνας και σε τροπικές περιοχές όπως η Σινγκαπούρη, φανερώνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα οδηγήσει σε μείωση της εξάπλωσης.
Η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι το κλειδί για την εξάπλωση του Covid-19 και όχι η αντοχή του σε θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και όπως αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων σε πιο ζεστές εποχές αυξάνεται ο κίνδυνος η εξάπλωση του ιού να μην μειωθεί.
Ο καιρός επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το κάνει πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας μπορεί να έχει μια επίδραση στο πόσο ευάλωτοι είμαστε σε τέτοιου είδους μολύνσεις. Τον χειμώνα το σώμα μας παράγει λιγότερη βιταμίνη D γιατί περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και φοράμε περισσότερα ρούχα. Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες που λένε ότι το κρύο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων που υπερασπίζονται το σώμα μας από μόλυνση.
Όλες οι έρευνες συμφωνούν σε ένα σημείο, ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της διάδοσης του ιού είναι η ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης επαφής.
Πηγή: https://www.bbc.com/future/article/20200323-coronavirus-will-hot-weather-kill-covid-19
No responses yet